Sydän on ontto lihas, jonka koko vastaa omistajansa nyrkin kokoa. Se on hyvin tehokas pumppu, joka toimii lakkaamatta. Sen sisällä on väliseinä (septum), joka jakaa sydämen oikeaan ja vasempaan sydänpuoliskoon. Kumpikin sydänpuolisko koostuu kahdesta osasta. Takana sijaitsee eteinen (atrium) ja edessä kammio (ventrikkeli).

Verisuonia, jotka tuovat verta sydämen eteisiin, kutsutaan laskimoiksi (vena) ja suonia, jotka vievät verta kammioista, sanotaan valtimoiksi (arteria).

Keuhkoissa veri sitoo hengitysilman hapen ja muuttuu helakanpunaiseksi. Keuhkolaskimot johtavat veren vasempaan eteiseen, mistä se kulkeutuu vasempaan kammioon. Vasemmasta kammiosta hapekas veri pumpataan kehon kaikkiin osiin aortan kautta, joka haarautuu yhä pienemmiksi valtimohaaroiksi. Pienimpiä verisuonihaaroja kutsutaan hiussuoniksi, kapillaareiksi. Hiussuonten ohuiden seinämien kautta happi siirtyy verestä kudoksiin ja hiilidioksidi kulkee kudoksista vereen, mistä se poistuu keuhkojen kautta. Kun veri luovuttaa happea, se muuttuu tummanpunaiseksi, ja tummaa laskimoverta sisältävät verisuonet häämöttävät ihon lävitse sinisinä. Veri kulkeutuu hiussuonista laskimoihin, jotka yhtyvät yhä suurempiin suoniin. Lopulta veri tyhjenee yläonttolaskimon ja alaonttolaskimon kautta oikeaan eteiseen. Sieltä veri virtaa oikeaan kammioon ja edelleen keuhkovaltimoon (arteria pulmonalis) sekä keuhkoihin, missä veri luovuttaa hiilidioksidia ilmaan ja sitoo uudestaan happea.