Eteisten väliseinän aukko - ASD

ASD on lyhennys sanoista Atrial Septal Defect. Sikiöllä on ennen syntymää luonnostaan aukko eteisten välillä (foramen ovale). Istukasta napanuoraa ja duktus venosusta pitkin oikeaan eteiseen tuleva runsashappinen veri kulkee eteisväliseinän soikean aukon lävitse vasempaan eteiseen ja kammioon ja sieltä päähän. Näin turvataan aivojen hapensaanti sikiöaikana. Ennen syntymä sikiöllä ei ole ilmaa keuhkoissa, jolloin keuhkoissa kiertää vain vähän verta (kts. avoin valtimotiehyt). Yleensä sikiöaikainen soikea aukko sulkeutuu ensimmäisen ikävuoden aikana. Joillakin ihmisillä se jää sulkeutumatta normaalisti syntymän jälkeen. Heillä vasemman eteisen runsashappinen veri pääsee oikaisemaan eteisväliseinäaukossa oikeaan eteiseen ja sieltä kammioon ja uudelleen keuhkoihin. Tämän seurauksena oikea eteinen, oikea kammio ja keuhkovaltimo laajenevat.
 
Eteisväliseinäaukko aiheuttaa vain harvoin oireita leikki-ikäisillä lapsilla ja usein se löytyykin sattumalta lääkärintarkastuksessa. Pieni eteisväliseinäaukko ei häiritse potilaan hyvinvointia ja siksi sille ei tarvitse tehdä mitään. Suuri aukko voi aiheuttaa keski-iässä oikean kammion voiman pettämisen. Oireet, hengenahdistus ja väsymys, ilmaantuvat yleensä vasta aikuisena. Sydäntä kuormittavat eteisväliseinäaukot suljetaan yleensä yli 3 vuoden iässä.
 
Suotuisissa olosuhteissa ASD voidaan sulkea ilman leikkausta. Sydänkatetri viedään nivustaipeesta laskimoita pitkin sydämeen ja katetrin kautta asennetaan aukkoon sulkulaite. Yli puolet eteisväliseinän aukoista voidaan nykyään sulkea ilman leikkausta. Kirurgista korjausta tarvitaan, jos aukko on hyvin kookas tai jos eteisväliseinässä on monta aukkoa.

Lähteet: Sydänlapsesta aikuiseksi -kirja 2006, Eric Ivar Wallgren sekä Markku Leskinen