Mikä on synnynnäinen sydänvika?

Suomessa syntyy vuosittain noin 500 lasta, joilla on sydänvika. Lasten sydänsairaudet ovat pääsääntöisesti sydämen rakenteellisia vikoja - sellainen on noin 1 % vastasyntyneistä lapsista. Rakenteelliset sydänviat ovat yleisimpiä ihmisen yksittäiseen elimeen liittyviä rakennepoikkeavuuksia. Sydänvika voi liittyä myös johonkin laajaan oireyhtymään, kuten esimerkiksi Downin tai Catch-22 oireyhtymään.  Suurimmalla osalla sydänlapsista ei ole sydänvian lisäksi muita rakenteellisia vikoja.    

Sikiön sydän kehittyy jo ensimmäisen seitsemän raskausviikkon aikana. Sydämen muodostuminen on hyvin monimutkainen tapahtumasarja. Jos tämä kehitys jostain syystä häiriintyy, sydämen rakenne voi muodostua  virheelliseksi. Syitä tähän ei tunneta. Vikojen syntyyn vaikuttavat monet tekijät - sattuma mukaan lukien. Äidin raskausaikana sairastama vihurirokko, lääkehoidot sekä  perinnölliset tekijät voivat aiheuttaa sydänvikoja.

Useimmissa tapauksissa synnynnäisen sydänvian syytä ei saada selvitetyksi. Vanhemmat syyttävät helposti itseään vian synnystä. Tämä on ymmärrettävää, mutta aiheetonta, sillä he eivät ole syyllisiä lapsensa sydänvikaan. Tietoa sydänvian vaikutuksesta elämään on saatavilla myös erilaisten yhdistyksen julkaisujen ja jäsenlehden välityksellä. Voit lukea myös vanhoja jäsenlehtiä arkistosta.

Sydänlapsesta aikuiseksi-kirja on tarkoitettu kaikille, jotka kaipaavat tietoa synnynnäisistä sydänviosta. Kirjaa voi tilata verkkokaupastamme tai jäseneksi liittymisen yhteydessä. Kirjan hinta on vain 10,00 euroa + postituskulut.

Sydänlapsesta aikuiseksi -kirja on monipuolinen tietopaketti synnynnäisistä sydänvioista