Tärkeää tietoa koronaviruksesta!

Tärkeää tietoa koronaviruksesta!

Koronavirus (Covid-19) huolettaa ymmärrettävästi monia sydänlasten vanhempia sekä synnynnäisesti sydänsairaita nuoria ja aikuisia ja heidän läheisiään.  

Koronavirukset aiheuttavat yleensä flunssan kaltaisia oireita, mutta ne voivat aiheuttaa myös vaikeita hengitystieinfektioita. Nyt liikkeellä oleva koronavirus on vakava terveysuhka pitkäaikaissairaille, mutta harmittomampi kuin yleisesti luullaan. Varovaisuutta siis toki tarvitaan, mutta paniikkiin ei ole syytä!

‼Tartunta-ja itämisaika

✔ Pisaratartunta (esim. yskimällä)
Tartuntariski näyttää olevan huomattavasti pienempi kuin kausi-influenssassa.
✔ itämisaika 2-14 päivää

‼ Oireet

Useimmiten infektio ja oireet ovat lieviä eteenkin lapsilla. Joissakin tapauksissa infektio voi aiheuttaa keuhkokuumeen, akuutin hengitystieinfektion tai verenmyrkytyksen. Vakavammille seurauksille ovat alttiimpia esimerkiksi ikääntyneet tai henkilöt, joilla on jokin pitkäaikaissairaus. 
Sairastumisen merkkejä ovat.
✔ Kuume
✔ Yskä
✔ Hengenahdistus
✔ Hengitysongelmat

❤ Koronavirus voi olla hengenvaarallinen pitkäaikaissairaille, kuten synnynnäisesti sydänvikaisille. Ne lapset, joiden vointi huononee herkimmin muidenkin hengitystieinfektioiden yhteydessä, kuten esimerkiksi yksikammioista sydänvikaa tai leikkaamatonta Fallotin tetralogiaa tai keuhkoverenpainetautia sairastavat, ovat luonnollisesti suuremmassa riskissä joutua sairaalahoitoon. 

❤ Suojellaksesi itseäsi koronaviruksilta ja muilta helposti tarttuvilta taudeilta:
✔ Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese kädet lämpimällä vedellä ja saippualla (vähintään 20 sekuntia). Muista, että kädet tulee myös kuivata hyvin! 
✔ Mikäli käsienpesuun ei ole mahdollisuutta, käytä desinfiointiainetta. Erityisesti jos kosketat esineitä, joita monet ovat koskettaneet (esim. ovenkahvat, wc:n lukot, painonapit, kaiteet)
✔ Vältä suuria ihmisjoukkoja 
✔ Vältä matkustamista tai riskialueille matkustaneiden henkilöiden tapaamista

Virukseen ei toistaiseksi ole suojaavaa rokotusta tai varsinaista parannuskeinoa, mutta oireita voidaan lieventää lääkityksellä.

❤ Pitäisikö lapseni käyttää hengityssuojaa?
Hengityssuojaimesta voi olla apua, jos sinulla on oireita, jolloin se suojaa lähipiiriä tartunnalta. Tämän tiedon mukaan hengityssuojaimesta ei ole apua henkilöille, jotka eivät ole sairastuneet. 

❤ Mitä tehdä sairauden varalta?
✔ Jos epäilet koronavirustartuntaa, otathan aina ensin puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemallesi tai Päivystysapuun numeroon 116 117. Tarvittaessa näytteen voi käydä otattamassa päivystyspolin ohjeiden mukaan. 
✔ Jos yleisvointi on hyvä, lasta voidaan hoitaa kotona oireenmukaisella hoidolla, kuten huolehtimalla kuumelääkityksestä ja riittävästä nesteytyksestä. Jos yleiskunto huononee, tulee olla välittömästi yhteydessä sairaalaan. 

✔ Lisätietoja koronaviruksesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19

Kuvan lähde: Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri