Sydänperheiden viikonloppu 18.-20.6.2021

Sydänperheiden viikonloppu (ent. SOVA-viikonloppu) järjestetään ensi vuonna Kuopion kylpylähotelli Rauhalahdessa, jonne on hyvät kulkuyhteydet eri puolilta Suomea. Viikonlopun ohjelmaan voi osallistua ilmoittautumalla pelkästään luennoille tai ottamalla täysihoidon majoituksella. Viikonloppu on monipuolisen tiedon ja tuiki tärkeän vertaistuen täyteinen viikonloppu. Siellä tutustutaan toisiin synnynnäisesti sydänvikaisiin ja heidän läheisiinsä, tavataan vanhoja sydänystäviä, jaetaan kokemuksia puolin ja toisin, opitaan toisiltamme, mutta myös ammattilaisten luennoilta. Lapsille on omaa ohjelmaan aikuisten keskittyessä asiantuntijaluentoihin, joiden aiheet puhuttelevat niin sydänlasten vanhempia kuin itse sydänvikaisiakin. Viikonloppuun pääsevät mukaan kaikki halukkaat niin kauan kuin paikkoja riittää. Kaiken kaikkiaan paikkoja on noin 150 hengelle.

Kenelle?

Viikonloppuun ovat tervetulleita kaikki sydänvikaiset ja heidän läheisensä ikään ja sukupuoleen katsomatta! Yhdistyksen jäsenyyttä ei vaadita, mutta jäsenistön ulkopuolisilta osallistujilta veloitetaan majoituksen ja ruokailupakettien lisäksi ohjelmamaksu 50 euroa/perhe. 

Majoitus

Kylpylähotelli Rauhalahti sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Kuopion keskustasta sinisen Kallaveden ja vehreän luontoalueen ympäröimänä. Kylpylähotellin kaunis sijainti ja sen ympäristön monet mahdollisuudet luovatkin mitä erinomaisimmat puitteet viikonlopulle. Kylpylähotellissa järjestetään viikonlopun ruokailut ja  luennot sekä pääosa majoituksesta. Rauhalahdesta löydät majoitusvaihtoehdon kaikkiin tarpeisiin. Noin 100 metrin päässä hotellin päärakennuksesta sijaitseva huoneistohotelli on hyvä valinta suuremmille perheille ja sinne järjesteään myös Synjalaisten yhteismajoitus. Kylpylähotellin viihtyisät huoneet soveltuvat vaivatonta oleskelua arvostaville. Majoitushintaan sisältyy runsas buffetaamiainen, kuntosalin ja kylpylän käyttö ja internetyhteys.

Ruokailut

Sydänperheiden viikonloppuun osallistuvilla on mahdollisuus ostaa koko viikonlopun ruokailupaketti, joka sisältää perjantain kevyen iltapalan, lauantain lounaan, päivällisen ja kevyen iltapalan sekä sunnuntain lounaan. Kaikki ruokailut ovat noutopöydästä ja ruoat ovat kotiruokaa. Ruokailupaketit varataan ilmoittautumisen yhteydessä, eikä niitä ei ole mahdollisuus ostaa enää paikan päältä. Ruokailupaketit laskutetaan yhdistyksen toimesta ennen viikonloppua.

Ruokailupakettien hinnat:

  • 64 euroa, yli 15-vuotiaat ja aikuiset
  • 38 euroa, 4-14-vuotiaat 
  • Alle 4-vuotiaat veloituksetta

Mikäli vain luennoille osallistuvat eivät halua ostaa koko viikonlopun ruokailupakettia, voivat he ruokailla halutessaan hotellin ravintolassa. Maksu yksittäisistä ruokailuista suoritetaan suoraan ravintolaan.

Ohjelma

Viikonlopun keskeisenä antina on vertaisten tapaamisen ohella saada tietoa synnynnäisiin sydänvikoihin liittyvistä asioista. Useat asiantuntijat saapuvat luennoimaan sydänlasten vanhemmille, sydännuorille ja -aikuisille erilaisista mielenkiintoisista ja tärkeistä aiheista. Viikonlopun ohjelmaa työstetään jo kovaa vauhtia ja tavoitteena onkin saada mahdollisimman monipuolinen ja kaikkia kiinnostava kokonaisuus. Ohjelmaan pyritään saamaan niin sydänlasten vanhempia kuin sydännuoria ja -aikuisiakin kiinnostavia aiheita. Aikaisemmilta vuosilta tuttu paneelikeskustelu mahdutetaan myös viikonlopun ohjelmaan, jossa keskustellaan panelistien johdolla kaikkia koskettavasta aiheesta. Viikonlopun vahvistunut ohjelma aikatauluineen julkaistaan kotisivuilla heti sen varmistuttua.

Lapset pääsevät viettämään aikaa turvallisten hoitajien ja muiden lasten kanssa aikuisten luentojen aikana. Lapset jaetaan ikä- ja kehitystasoisiin ryhmiin. Perheiden toiveet ryhmäjaosta otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan. Aivan pienimmille ja tarvittaessa muillekin pyritään saamaan oma hoitaja. Kerrothan siis jo ilmoittautumisen yhteydessä, jos lapsenne tarvitsee oman hoitajan esimerkiksi iän, sairauden tai muun syyn takia. Henkilökohtaiset hoitajat ovat ensisijaisesti tarkoitettu vain niille lapsille, jotka sitä erityisesti tarvitsevat. Pyrimme siihen, että samat hoitajat ovat lasten kanssa koko viikonlopun ajan. Lasten ohjelma järjestetään pääosin Rauhalahden tiloissa, mutta mahdollisesti lastenohjelman yhteydessä tehdään pieniä retkiä lähiympäristöön. Kaikille lastenohjelmaan osallistuville kuuluu välipala.

Viikonlopun aikana järjestetään myös viihdyttävää ja kaikenikäisille sopivaa vapaa-ajan ohjelmaa, joka antaa tilaisuuden tutustua muihin osallistujiin ja viihtyä yhdessä koko perheen voimin.

Tukea kustannuksiin

Osallistujat maksavat lähtökohtaisesti itse viikonlopun kustannukset ja laskutus tapahtuu yhdistyksen kautta. Osallistujilla on mahdollisuus hakea taloudellista tukea kustannuksiin esimerkiksi anomalla maksusitoumusta hoitavasta sairaalasta. Lisätietoja maksusitoumuksista saa hoitavalta lääkäriltä. Joissakin tapauksissa maksusitoumusta voi tiedustella esimerkiksi kunnan vammaispalvelusta tai omasta terveyskeskuksesta. Osallistujat anovat maksusitoumusta itse ja siitä on mainittava ilmoittautumislomakkeessa. Maksusitoumus kattaa yleensä perheen majoitukset ja ruokailupaketit, yhdistys laskuttaa kulut suoraan maksusitoumuksen myöntänyttä tahoa. 

Ne Sydänlapset ja -aikuiset ry:n Pohjois-Karjalan alueosaston jäsenet, jotka eivät saa viikonlopun kustannuksiin tukea esim. sairaaloiden maksusitoumusten muodossa, voivat saada tukea heille kohdistetusta testamenttilahjoituksesta. Tällöin puolet viikonlopun majoitus- ja ruokailukustannuksista voidaan kattaa testamenttivaroin ja puolet jää osallistujan itsensä maksettavaksi. Lisätietoja tästä saatte tarvittaessa yhdistyksen toimistolta.  Myös yhdistyksen alueosastot voivat tukea alueen jäsenistöä SOVA-viikonlopun kustannuksissa. Tätä kannattaa tiedustella omalta alueosastolta.

Matkakulujen kattamiseksi osallistujat voivat hakea Kelalta matkakorvausta. Korvauksen saamisen edellytys on, että kurssille on hakeuduttu lääkärin suosituksesta. Suositusta varten ei tarvita välttämättä lääkärintodistusta, hoitokertomukseen kirjoitettu suositus kurssin tarpeellisuudesta riittää. Suositus toimitetaan yhdistyksen toimistolle ennen kurssin alkua. Mikäli perhe on saanut maksusitoumuksen hoitavasta sairaalasta, erillistä suositusta matkakorvauksiin ei tarvita. 

Ilmoittautuminen 

Sydänperheiden viikonloppuun ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella. Tapahtumaan voi ilmoittautua 15.4.2021 asti tai niin kauan kuin tilaa on. Muistathan täyttää ilmoittautumislomakkeen huolellisesti! Erityisesti allergiat ja muut erityistarpeet tulee ilmoittaa selvästi kaikilta perheenjäseniltä. Myös pelkästään luennoille saapuvien tulee ilmoittautua ennakkoon.

Toivottavasti mahdollisimman moni sydänperhe löytää tiensä Kuopioon, Savon sydämeen!
Nähdään Mualiman Navassa!