Sydänlasten viikkoa vietetään 7. - 14.2.2018

Sydänlasten viikkoa vietetään 7. - 14.2.2018

Sydänlasten viikkoa vietetään 7. - 14.2.2018
– yhdellä vauvalla sadasta on synnynnäinen sydänvika

Sydänlapset ja -aikuiset ry viettää Sydänlasten viikkoa 7. – 14.2. yhdessä eurooppalaisten sisarjärjestöjen kanssa. Suomessa Sydänlasten viikkoa vietetään nyt jo viidettä kertaa. Sydänlasten viikon tavoitteena on tiedottaa synnynnäisiin sydänvikoihin liittyvistä asioista, lisätä Sydänlapset ja -aikuiset ry:n tunnettavuutta ja ihmisten tietoisuutta synnynnäisiin sydänviikkoihin liittyen. Suomessa viikko näkyy pääasiassa Sydänlapset ja -aikuiset ry:n sosiaalisessa mediassa sekä erilaisissa tempauksissa eri puolilla Suomea. Tänä vuonna myös osa SM-liigan jääkiekkojoukkueista on ottanut haasteen vastaan tempaista Sydänlasten viikolla. Suurella sydämellä pelataan mm. TPS:n, Kalpan, HPK:n ja Jukureiden riveissä. Teemaviikon julkaisuissa käytetään aihetunnisteita #yksisadasta ja #sydänlastenviikko.

Suomessa syntyy joka viikko keskimäärin 10 sydänvikaista lasta. Heistä noin puolet tarvitsee leikkaushoitoa joko heti syntymänsä jälkeen tai jossain elämänsä vaiheessa. Leikkaushoidon ansiosta suurin osa sydänvikaisista lapsista voi elää suhteellisen rajoituksetonta elämää. Useimmissa tapauksissa synnynnäisen sydänvian syytä ei saada selvitetyksi ja kyse on puhtaasta sattumasta. Synnynnäiset sydänviat ovat yleisin rakenteellinen poikkeavuus vastasyntyneillä. Usein vanhemmat kuitenkin kuulevat ensimmäisen kerran synnynnäisistä sydänvioista kun diagnoosi tehdään omalle lapselle.
– Useimmiten tieto lapsen sydänviasta tulee vanhemmille yllätyksenä, mutta yhä useammin diagnooseja tehdään jo odotusaikana, kertoo Sydänlapset ja -aikuiset ry:n toiminnanjohtaja Katja Laine.
– Sydän on elämän ylläpitäjä. Ensimmäisenä ajatuksena vanhemmilla usein onkin, että lapsi kuolee, riippumatta minkälaisesta sydänviasta on kyse. Aina kun tarvitaan leikkaushoitoa, on kyse vaikeasta sydänviasta. Tiedon tarve on suuri, ja kysymyksiin haetaan vastauksia muun muassa internetistä ja yhdistykseltä. Myös muiden vastaavassa tilanteissa olleiden perheiden kokemukset antavat uskoa ja toivoa huomiseen – ja tähän tarpeeseen yhdistys vastaa, Laine jatkaa. Toiminnassamme onkin keskeistä, ettei yksikään sydänlapsi, -nuori tai heidän läheisensä kokisi olevansa yksin tai vailla tukea.

Tykkää ja jaa! 

Seuraa kampanjaviikon tiedotteita ja tempauksia yhdistyksen Facebookin tykkäys-sivulla osoitteessa www.facebook.com/sydanlapsetjaaikuiset sekä Instagramissa @sydanlapsetjaaikuiset. 


Haluaisitteko kertoa tai jakaa Sydänlasten viikolla esimerkiksi sydänlapsen perheen tai sydännuoren tarinan? Ota yhteyttä!
Etsimme teille mahdollisuuksien mukaan haastateltavan.

Lisätiedot ja tiedustelut:
toiminnanjohtaja Katja Laine
p. 044 2727 717, katja.laine(at) sydanlapsetjaaikuiset.fi