Olet täällä

Positiivisia uutisia Pohjois-Karjalasta

Positiivisia uutisia Pohjois-Karjalasta

Sydänlapset ja -aikuiset ry:n Pohjois-Karjalan alueosasto lahjoitti 4.12. Virkistysuimala Vesikkoon defbillaattorin. Varat laitteen hankkimiseen saatiin lahjoituksena Pohjois-Karjalan K-kauppaketjujen järjestämästä hyväntekeväisyysgolfin Karelia Golfin tuotoilla. Lahjoitusta oli vastaanottamassa Vesikon uimahallin laitospäällikkö Pentti ryhänen ja uimaopettaja Jenni Martiskainen. Lahjoituksen luovuttivat alueosaston edustajat Saara Suihko, Eero Vatanen ja Marja Siltanen-Vatanen.

Vesikon defibrillaattori opastaa käyttäjäänsä puhumalla ja siksi sitä pystyy käyttämään kuka tahansa, myös maallikko. Laitteen helppokäyttöisyys ei myöskään vaadi henkilökunnan kallista kouluttamista. Defibrillaattori eli defi on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö antamalla elvytettävälle hoitava tasavirtasähköisku. Sähkövirran seurauksena sydämen tahdistaminen siirtyy sen omaan, sinussolmukkeen ylläpitämään sähköjärjestelmään, jolloin sydän alkaa pumpata verta ja verenkierto palautuu. Nyt luovutettua laitetta voidaan käyttää myös lapsella.


Sydänpysähdyksen sattuessa toipumismahdollisuuksiin vaikuttaa merkittävästi aika: mitä nopeammin sydämen oma rytmi ja verenkierto saadaan palautettua, sitä paremmin ihminen kuntoutuu. Defibrillaattori on nopeasti käyttövalmis ja sillä voi pelastaa ihmishengen sekä ehkäistä hapenpuutteen aiheuttamia vaurioita aivoissa. Henkilö, joka pystytään nopeasti elvyttämään, palautuu usein entiselleen tai vauriot jäävät vähäisemmiksi.

Vesikon uimahallissa käy vuosittain yli 230 000 eri-ikäistä asiakasta. Defibrillaattorin luovutustilaisuudessa Pentti Ryhänen kertoi Sydänlapset ja -aikuiset ry:n antaman lahjoituksen edistäneen defibrillaatorien hankintaa Joensuun muihin uimhalleihin Rantakylään ja joensuun Areenaan. Joensuun liikuntapalvelujen on tarkoitus tulevina vuosina varustaa kaikki suurimmat liikuntapaikat defibrillaattoreilla.