Olet täällä

Amanda ja Tomi -lyhytelokuva valmis!

Amanda ja Tomi -lyhytelokuva valmis!

Sydänlapset ja -aikuiset ry toteutti vuonna 1986 Toivotaan, toivotaan -keräyksellä saaduin varoin ”Emppu”-videon, jonka tavoitteena oli lieventää mahdollisia sairaalapelkoja ja valmistella lasta tulevaan toimenpiteeseen Helsingin Lasten ja Nuorten sairaalassa. Video oli suunnattu erityisesti leikki-iässä oleville sydänlapsille, mutta konsepti osoittautui toimivaksi myös alakouluikäisille lapsille, heidän sisaruksilleen ja vanhemmille. Videossa kuvattiin erilaisia tutkimuksia, joita lasten tulee läpikäydä ennen leikkausta/toimenpidettä, tutustuttaa sairaalaan ja sen ympäristöön. Myös ”Amanda ja Tomi” -videolla on sama tavoite; hälventää ja ennaltaehkäistä sairaalaan ja toimenpiteisiin liittyviä pelkotiloja.
 
Emppu-video on ollut jo vuosikymmenien ajan äärimmäisen suosittu ja se on täyttänyt tehtävänsä paremmin kuin hyvin. Nykypäivään Emppu-video on kuitenkin auttamattomasti vanhanaikainen, jonka johdosta yhdistys anoi sen uudistamiseen RAY:lta projektirahaa, joka iloksemme myös myönnettiin. Uudistettua Emppua on työstetty jo reilun vuoden ajan ja nyt vihdoin uudistettu video, joka kantaa nimeä ”Amanda ja Tomi” on vihdoinkin valmistunut.

Lyhytelokuvan käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja tuotannosta vastasi Timo Lampinen, jolle yhdistys ja Emppu-videokin oli entuudestaan tuttu, sillä Timo on joskus nuoruusvuosinaan työskennellyt monilla yhdistyksen kursseilla.  Sittemmin Timo on siirtynyt tv-maailmaan ja taustalta löytyy myös monia lastenohjelmia ja mainoselokuvia.
– Elokuva erosi aikaisemmista töistä siinä, että videossa oli lähtökohtaisesti vahva pohjaviritys tuolla 80-luvullla tehdyllä Emppu-filmillä, jonka itsekin olin nähnyt lukuisia kertoja, Timo kertoo.
Heti projektin alussa piti miettiä, että lähdetäänkö elokuvaa toteuttamaan alkuperäiselle tarinalle uskollisesti vai lähdetäänkö myös itse tarinaa muuttamaan. Pohdintojen jälkeen päätettiin myös tarinaa uudistaa kokonaisuudessaan, vaikka lähtökohta ja kohderyhmä pysyivät entisellään.
– Elokuvan kohderyhmä oli tarinaa tehdessä hyvin tiedossa, samoin kuin ne pelot joita lapset kohtaavat sairaalassa. Monet niistä ovat hyvin erilaisia kuin aikuisten kokemat pelot. Siksi keskittyminen lasten pelkoihin oli ykkösprioriteettina. Vanhemmillekin on hyödyllistä nähdä tämä tarina lapsen näkökulmasta, Timo sanoo.
Käsikirjoituksen työstämiseen ja erilaisten faktojen tarkistamiseen saatiin apua Lastenklinikan osasto K4:n henkilökunnalta.
– Fiktiivisen elokuvatarinan tekeminen dokumentaariseen ympäristöön luo paljon rajoitteita, kun kaikkien faktojen pitää olla kunnossa, Timo toteaa. Samaa työtä tosin joudun tekemään kaikkien tilauselokuvien suhteen, olipa kyse sitten mainoksesta tai jostakin muusta. Pohjatietoa tässä silti joutui hankkimaan paljon sekä miettimään, minkä pohjalle tuon tarinan rakentaa, että hahmot oikeasti alkavat elämään. Käsikirjoituksessa onnistuimme yllättävän hyvin ja saimmepa siihen hiukan huumoriakin mukaan, Timo naurahtaen jatkaa.
– Lopullinen tarina muodostuu aina vasta leikkauspöydällä ja nyt Amandan ja Tomin tarina on valmis. Toivottavasti video lunastaa odotukset ja tarina elää ainakin seuraavan vuosikymmenen – kuten esikuvansa aikoinaan, Timo sanoo.  

Sydämellinen kiitos!

Suuret kiitokset ennen kaikkea RAY:lle, joka mahdollisti lyhytelokuvan toteutuksen. Lisäksi kiitämme Lastenklinikan osasto K4:n, K9:n, laboratorion ja röntgen-osaston henkilökunnalle avusta ja kärsivällisyydestä kuvauksia tehtäessä. Erityiskiitokset Riikka Laineelle, Niina Kauppiselle, Leena Suhoselle, lastentarhaopettaja Maiju Kinnuselle, Jaana Pihkalalle, Tiina Liukkoselle, Katri Ylijoelle, Saara Niklanderille,Taisto Sarkolalle, Ilkka Mattilalle, Heta Niemiselle skä Mila Gustavsson-Liliukselle. 
 
Amanda ja Tomi video julkistettiin 11.4. yhdistyksen sääntömääräisen kevätkokouksen yhteydessä. Video on vapaasti katseltavissa YouTube -videonjakopalvelusta.