Olet täällä

Sydänystävä-toiminta

Sydänystävät koostuu Sydänlapset ja -aikuiset ry:n Uudenmaan alueosaston sydänäideistä, sydänsisaruksista ja sydänvikaisista aikuisista, jotka käyvät sunnuntaisin klo 16-18 Helsingin Lastenklinikan osastolla K4 viemässä muutamaksi tunniksi vanhempien taukohuoneeseen omaa läsnäoloaan, vertaistukea sekä kupposen kuumaa. Moni sydänperhe osaakin jo Sydänystävää osastolle odotella - joskus sen yhden kahvikupin tähden, toisinaan taas erinomaisten leipomusten ja useimmiten juttutuokion vuoksi.    

Kuvauksia sydänystävästä: jauhoiset kädet, puhelias, hiljainen, ujo, reipasotteinen, hyvän kahvin keittäjä, mutta ennen kaikkea ihminen jolla on todella isot korvat sekä laajentunut sydän, minne mahtuu muiden ihmisten tarinoita. Muun muossa tätä kaikkea voi olla sydänystävä, tätä ja paljon muuta.

Sydänystävät toiminta on alkanut vuonna 1998. Tämän toiminnan ideoi sydänäiti, joka itse kaipaisi vertaisseuraa oman lapsen ollessa klinikalla. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja on tarkoitettu kaikille osastolla K4 ja teho-osastolla olevien sydänlasten vanhemmille, riippumatta kotipaikkakunnasta tai sydänlapsen tilanteesta. Meitä sydänystäviä on tällä hetkellä 15. 

Mikäli olet kiinnostunut toimimaan sydänystävänä, voit ottaa yhteyttä Jonna Vileniukseen. Hänen yhteystietonsa ovat yhteystieto-sivulla.
 

Sydänystävätoiminnan viiden V:n periaatteet

1. Sydänystävä on vapaaehtoinen

  • Toiminnasta ei makseta korvausta, vaan se perustuu vapaaseen haluun antaa aikaansa.

2. Sydänystävä on vertaistukihenkilö

  • Sydänystävällä on itsellään kokemusta sydänlapsena/ vanhempana/ isovanhempana/ kummina tms olemisesta

3. Sydänystävä on vanhempaa varten

  • Sydänystävä ei voi "hoidattaa" itseään eli sydänystäväksi ei voi ruveta keskellä omaa kriisiään. Sydänystävä ei nojaa vanhempaan tai käytä aikaansa vuorollaan tilittämällä omia surujaan ja murheitaan vanhemmille. Sydänystävä ymmärtää olevansa klinikalla vanhempia varten. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sydänystävä ei voisi kertoa omasta elämäntilanteestaan ja kokemuksistaan, usein parhaat keskustelut syntyvät jakamalla puolin ja toisin kokemuksia.

4. Sydänystävä on vaitiolovelvollinen

  • Sydänystävä ei siis saa kertoa eteenpäin vanhempien kanssa käytyjä keskusteluja.

5. Sydänystävä on vuorollaan läsnä lastenklinikalla

  • Jos se ei ole mahdollista, sydänystävä etsii sijaisen itselleen. Jos sijaista ei löydy, ilmoittaa sydänystävä Lastenklinikan Sydänosastolle ettei sydänystävätoimintaa ole ko. sunnuntaina ja pyytää puhelimeen vastannutta henkilöä tiedottamaan asiasta osastolla, esimerkiksi laputtamalla vanhempainhuoneen oven.