Jäsenkirje 1/2017

Hei!                                                                                                 Synjan jäsenkirje 1/2017

Tämän vuoden ensimmäinen jäsenkirje on viimeinkin käsissäsi. Olemme koonneet tähän kirjeeseen sen tiedon mikä meillä on tässä kohtaa vuotta tarjottavana.
 
Tässä kirjeessä esittelemme lyhyesti Synjan työryhmän. Tarkemman esittelyn voit lukea jäsenlehdestä 1/2017 (ilmestyi 14.2.). Kerromme myös tämän vuoden tieto- ja vertaistukitapaamisista sekä muista kursseista ja leireistä, joihin synjalaiset ovat tervetulleita. Toivomme tapaavamme monia synjalaisia tämän vuoden tapahtumissa!
 
 
Sydämellisin terveisin,
 
Krista Mannermetsä   
 
Heidi Rajamäki
 
krista.mannermetsa(at)sydanlapsetjaaikuiset.fi  heidi.rajamaki(at)sydanlapsetjaaikuiset.fi
p. 045 345 6333 p. 044 2727 707
                 
Synjalaisten valtakunnalliset tapaamiset
Tänä vuonna on tarkoitus järjestää kolme tieto- ja vertaistukitapaamista eri puolilla Suomea. Ajan tasalla olevan tiedon löydät aina kotisivuilta, jossa on tapahtumista tarkempaa tietoa. Tämän vuoden teemana on ensiapu ja se näkyy jokaisella tapaamisella jollakin tavalla.
 
Viikonlopunmittaisten tapaamisten tärkein anti on varmasti vertaistuki ja muihin sydänvikaisiin tutustuminen. Ohjelmassa on myös jotain tiedollista antia, joka liittyy jollakin tapaa synnynnäisesti sydän-vikaisena olemiseen ja elämiseen. Eikä unohdeta rennompaa ja viihteellisempää ajan viettoakaan!
 
Ilmoittautuminen tapaamisille on noin 2 kuukautta ennen tapaamisen alkua, jolloin myös ilmoittautumislomake ja lisätiedot tapaamisesta ohjelmineen julkaistaan yhdistyksen kotisivuilla. Tapaamisten omavastuuhinta on yleensä 50 €/henkilö/viikonloppu. Osallistuminen edellyttää Sydänlapset ja -aikuiset ry:n voimassa olevaa jäsenyyttä, joten maksathan jäsenmaksun ajallaan! Seuraa ilmoittelua myös Synjan Facebook-sivulla ja Sydännuoret ja -aikuiset-ryhmässä!
 
Tieto- ja vertaistukitapaamiset:
 • 21.4. Sydännuorten infopäivä (OYS), jonka jälkeen alkaa
 • 21.–23.4. Sydännuorten (14–17-v.) tapaaminen Oulussa
 • 15.–17.9. Sydänaikuisten tapaaminen Kuopiossa eli 18 vuotta täyttäneet nuoret ja aikuiset (alustava suunnitelma)
 • 10.–12.11. Sydännuorten ja -aikuisten yhteistapaaminen Porvoossa eli 14–17-v. nuoret ja aikuiset (alustava suunnitelma)
 
Muut kurssit ja leirit:
 • 16.–18.6. Nokialla SOVA eli Sopeutumisvalmennusviikonloppu (ilmoittautuminen 15.4. asti)
 • 27.6.–1.7. Sydännuorten kurssi 12-16-vuotiaille, Nuorisokeskus Piispalassa Kannonkoskella (Ilm. 28.2. asti)
 • 19.–26.7. Pohjoismainen leiri 14–18-vuotiaille, Norja (Ilm. 28.2. asti)
 • 24.–27.8. Teemaviikonloppu sydänlasten vanhemmille ja sydänaikuisille Kolilla (alustava suunnitelma)
 
Katsothan myös oman alueosastosi tapahtumista jäsenlehdestä ja kotisivuilta onko siellä sinua kiinnostavia tapahtumia. Jos ei ole, voit ehdottaa toimintaryhmälle sinua ja mahdollisesti muitakin sydän-nuoria ja -aikuisia kiinnostavia juttuja.
 
 
Infopäivä on tarkoitettu nuorille, joiden hoito on siirtymässä tai jo siirtynyt aikuisten puolelle. Päivän aikana kuullaan tärkeitä puheenvuoroja niin kardiologilta kuin sairaanhoitajilta ja fysioterapeutiltakin. Infopäivän aiheina on muun muassa aikuispuolen seurantaan siirtyminen, omahoito ja aikuistumiseen yleisesti liittyvät kysymykset. Päivä alkaa klo 9.30. Tarkemman ohjelman näet kotisivuillamme.
 
Ilmoittautuminen infopäivään tulee tehdä viimeistään 31.3. sähköpostitse: virpi.sirola(at)ppshp.fi. Kerro viestissä nimesi, ikäsi ja yhteystietosi sekä mahdolliset ruoka-allergiasi ja muut mahdolliset huomioon otettavat asiat. Ilmoita myös, jos osallistut illanviettoon.
 
Infopäivän jälkeen alkaa nuorten tapaaminen, jonka osallistujilla on mahdollisuus osallistua myös infopäivään ja puolestaan infopäivään osallistuneet voivat halutessaan osallistua perjantain illanviettoon, johon kuuluu ruokailu ja myöhemmin varmistuu pääsemmekö kokeilemaan jousiammuntaa tai keilailemaan.
 
Viikonlopun aikana harjoitellaan myös ensiaputaitoja ja päästään haastamaan niin kehoa kuin aivonystyröitäkin… Luultavasti aikaa jää kaupungilla kiertelyynkin.
Ilmoittautuminen tapaamiselle tulee tehdä viimeistään perjantaina 10.3. yhdistyksen kotisivuilla www.sydanlapsetjaaikuiset.fi ja sieltä löydät tarkemmat tiedot tapaamisesta!
 
Tuu mukkaan!
 

Synja työryhmä 2017
Synjan syyskokouksessa valittiin työryhmään:
 • Filiz Bedretdin (varapj, tiedotusvast.)
 • Aki Huttunen (aikuisten yhteyshenkilö)
 • Paavo Kurttila (alle 18-v. edustaja)
 • Sanna Lehto (kuntoutusvastaava).
 
Heidän lisäksi työryhmään kuuluvat
 • Krista Mannermetsä (pj, kv.-vastaava, nuorten yhteyshenkilö)
 • Osku Grönroos (tiedotusvastaava)
 • Marjatta Lavonen (yli 35-v. edustaja)
 • Aino Laine
 • Tuomas Ojapelto
 
Työryhmän näkyvin tehtävä on suunnitella Synjan tapaamisia. Mikäli haluat olla yhteydessä työryhmään, voit lähettää sähköpostia osoitteella: synja@sydanlapsetjaaikuiset.fi.
  
Vertaistukihenkilötoiminta
Yhdistyksemme kouluttaa vertaistukihenkilöitä yhdessä muiden valtakunnallisten sydänyhdistysten kanssa. Ensimmäinen tällä kokoon-panolla suunniteltu koulutus on 20.–21.5.2017 Tuusulassa Onnelassa.
 
Vertaistukihenkilö on tärkeä henkilö erityisesti sellaiselle, joka saa tietää synnynnäisestä sydänviastaan yllättäen, sydämen tilanne pahenee tai edessä on hoitotoimenpiteitä tai arjessa muita haasteita. Vertaistukihenkilö kuuntelee, on läsnä ja tukee. Hän on kokenut samankaltaisia asioita ja tunteita, joten hänen kanssaan on ehkä helpompi jutella kuin ystävien ja sukulaisten kanssa, jotka eivät ole samanlaista kokeneet. Ystäviä ja muita läheisiä ei ehkä edes halua huolestuttaa omilla, puolison tai lapsen sydänasioilla.
 
Kiinnostaako sinua ryhtyä vertaistukihenkilöksi? Olisiko puolisosi kiinnostunut vertaistuen antamisesta muille sydänvikaisten puolisoille? Olisi todella tärkeää saada useampia itse sydänvikaisia ja heidän läheisiään vertaistukihenkilöksi. Mikäli haluat ryhtyä vertaistukihenkilöksi, ole yhteydessä aluesihteeri Heidiin, joka kertoo tarkemmin toiminnasta. Ilmoitamme vertais-tukihenkilökoulutuksesta kotisivuillamme kevään aikana.
 
Kiitämme kaikkia vuoden 2016 aikana Synjan toimintaan osallistuneita mukavista hetkistä ja kauniista muistoista!