Haku kesän 2021 kursseille on alkanut. Kursseja löytyy jokaiseen makuun, joilla tärkeimmässä roolissa on vertaistuki, unohtamatta tiedollista antia sekä virkistystä. Tervetuloa mukaan!
Lisätietoa ja hakulomakkeet löytyvät täältä
Haku ensi vuoden Voimaa vertaisuudesta - tuetuille lomille on käynnissä. Lapsiperhelomalle Vuokattiin hakemus täytyy jättää 18.12. mennessä.
Aikuisten omatoimilomalle (vko 13) Peurunkaan hakuaika päättyy 22.2.2021.
Lisätietoa ja hakulomakkeen löydät täältä

 

Sydänlapset ja -aikuiset ry järjestää vuosittain sopeutumisvalmennuskursseja, leirejä ja tapahtumia sydänlasten perheille sekä sydännuorille ja -aikuisille. 

Huomioithan, että kurssityöntekijät saapuvat paikalle jo vuorokautta ennen kurssin/leirin alkua valmistelutöihin lukuunottamatta sydänperheiden viikonloppua. Tämä on huomioitu jo alla esitetyissä ajankohdissa.   

Jäsenlehti 4/2020 on ilmestynyt

Vuoden viimeisin jäsenlehti on ilmestynyt. Jäsenlehden ilmestymisen myötä myös yhdistyksen kurssihaku vuoden 2021 kursseille on käynnistynyt. Tuoreessa jäsenlehdessä on yhdistyksen vuoden 2021 kurssitarjonnan esittelyn sekä muiden tapahtumatietojen ohella artikkeli mielenkiintoisesta tutkimuksesta synnynnäisesen sydänvian vuoksi leikattujen sydänaikuisten pitkäaikaissairastavuudesta sekä tärkeää tietoa tunnetaidoista.  

Synnynnäisiin sydänvikoihin ei ole saatavilla Black Friday-alennusta! Voit kuitenkin tehdä hyvän teon, ja kantaa oman kortesi kekoon tekemällä lahjoituksen Sydänlapset ja -aikuiset ry:n toiminnan tukemiseksi!

Iloiseen ja elämänmyönteiseen kalenteriin on kuvattuna eri-ikäisiä sydänlapsia, -nuoria ja -aikuisia. Kalenterin ihastuttavat kuvat ovat valokuvaaja Veera Oravan käsialaa.  

Kalenteri on kaunis koristus seinälle kuin seinälle ja siitä riittää iloa koko vuodeksi – kotiin, työpaikalle ja vaikkapa mökille! Kalenteri on myös oivallinen joululahja-idea, jolla voit samalla tukea toimintaamme.
 
Viresidotun kalenterin koko on 280 x 185 mm ja se sisältää myös suomenkieliset nimi- ja pyhäpäivät. 

Jäsenlehti 3/2020 on ilmestynyt

Jäsenlehden uusimmassa numerossa käsitellään tällä kertaa muun muassa synnynnäisesti sydänvikaisten aikuisten hoitoseurantasuositusta sekä sydänaikuisten kokemuksia seurannasta. Lisäksi lehdessä on tiivistelmät opiskelijoiden tekemistä opinnäytetöistä, joissa käsiteltiin sydänsairauden vaikutusta mielenterveyteen sekä sydänlasten kipukokemuksia. 

Jäsenlehden sähköisen version voit lukea täältä

Tervetuloa kuuntelemaan psykologi Hippu Pintilän asiantuntijaluentoa sydänvikaisen ammatinvalintaan liittyvistä erityiskysymyksistä maanantaina 28.9. klo 18 Zoomiin välityksellä. Alustuksen jälkeen on mahdollisuus kysymyksiin ja keskusteluun.

Mukaan pääset linkistä, joka julkaistaan Facebookissa yhdistyksen suljetuissa ryhmissä. Voit myös pyytää linkkiä sähköpostitse alueosastosi yhteyshenkilöltä tai yhdistyksen toimistolta.

Olemme saaneet yhteydenottoja, jossa yhdistyksen työntekijöiden ja alueaktiivien nimissä on lähetetty viestejä, jossa pyydetään maksamaan laskua tai tekemään tilisiirto. Osoite on saatu näyttämään yhdistyksen sähköpostiosoitteelta, mutta todellisuudessa viesti tulee jostakin ihan muualta. 

Yhdistys on ryhtynyt järjestämään koronatilanteen seurauksena vertaiskeskustelutilaisuuksia verkossa Zoom-verkkoviestintätyökalua hyödyntäen. Sen perusversio, joka mahdollistaa mm. kokouksiin osallistumisen, on maksuton. Kirjautuminen tapahtuu sähköpostiosoitteella tai Google- tai Facebook-tunnuksilla. Tapahtumiin voi osallistua myös kirjautumatta. Zoom-tapaamiseen voi osallistua tapahtumasta luodun linkin kautta tai tapaamisen yksilöivällä numerokoodilla.

KOKOUSKUTSU

 
Koronatilanteen johdosta keväälle aikataulutettu vuosikokous jouduttiin siirtämään. Sydänlapset ja -aikuiset ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään sunnuntaina lokakuun 10. päivänä 2020 klo 10 alkaen Hotelli Rantapuistossa Helsingissä (Furuborginkatu 3, 00980 Helsinki).

Kokouksessa käsitellään seuraavat sääntöjen määräämät asiat: 
 1. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, pöytäkirjan tarkastajat sekä äänten laskijat
 2. Todetaan kokouksen osanottajat, laillisuus ja päätösvaltaisuus

Vuoden viimeinen synjan tapaaminen lähestyy. Sydännuorten ja -aikuisten yhteistapaaminen Hotelli Bepopissa Porissa järjestetään loka-marraskuun vaihteessa. Ajankohtaan sopien lauantain illanvietto Halloween-teemalla. Lisätietoa ja ilmoittautumislomakkeen löydät täältä

Sydännuorten (13-17v.) vertaistapaaminen järjestetään Pajulahdessa 11.-13.9.2020.

Ilmoittautuminen on päättynyt. Vapaita paikoja voit kysyä toimisto@sydanlapsetjaaikuiset.fi
 
Sydänlapset ja -aikuiset ry on teettämässä tärkeää kyselyä synnynnäisesti sydänvikaisten seurannoista aikuispuolella.

Vastaa kyselyyn ja auta meitä saamaan tietoa seurantojen ja hoitopolkujen sujumisesta. Tavoitteenamme on vaikuttaa kyselyn tulosten perusteella sydänaikuisten seurantojen ja hoitopolkujen kehittämiseen tulevaisuudessa.

Kysely on avoinna 2.-15.6.2020.

Pääset kyselylomakkeelle tästä.

Synja pähkinänkuoressa

Mikä on Synja?

Sydänlapset ja -aikuiset ry:llä on kolme valtakunnallista ryhmää. Sydännuorista ja -aikuisista koostuvaa ryhmää kutsutaan Synjaksi.

Käynnissä oleva koronavirusepidemia on pakottanut yhdistyksen hallituksen tekemään valitettavia päätöksiä tulevan kesän kurssiohjelmaan. Yhdistyksen hallitus päätti jo aiemmin maaliskuussa perua Sydänlasten perhekurssin, SOVA-viikonlopun sekä sydännuorten pohjoismaisen leirin osallistumisen. 

Nyt 23.5. pidetyssä kokouksessa yhdistyksen hallitus päätti perua myös sydänlasten ja sisarusten leirin sekä jo kertaalleen siirretyn sydännuorten leirin. Tänä kesänä tulemme toteuttamaan ainoastaan Sydänperheiden elämysleirin ellei ohjeistus kokoontumisten suhteen tule muuttumaan.

Jäsenlehti 2/2020 on ilmestynyt. 

Jäsenlehden uusimmassa numerossa käsitellään tällä kertaa muun muassa sydänlasten rokotuksia, koronavirusta sekä verenluovutusta. Lisäksi lehdessä käsitellään tätä poikkeuksellista kevätaikaa ja sen vaikutusta arkeen.

Sydänlapset ja -aikuiset ry on pyytänyt Lastenkardiologiselta toimikunnalta kannanottoa siitä, mitkä synnynnäiset sydänviat ja -sairaudet määritellään korona-virusepidemiassa riskiryhmiin. 

On hyvä muistaa, että synnynnäisten sydänvikojen ja -sairauksien kirjo on hyvin laaja eikä infektioon liittyvä riski suinkaan ole samanlainen kaikille. Lisäksi sama sairaus voi olla eri ihmisillä vaikeusasteeltaan erilainen. Näiden syiden vuoksi riskejä on arvioitava yksilökohtaisesti eikä pelkästään diagnoosien perusteella. 
 
Suomen Sydänliitto

Väliaikainen etuus koronaepidemian takia palkattomalla vapaalla oleville

Kela alkaa maksaa uutta etuutta koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen takia. Väliaikaista epidemiatukea voivat saada vanhemmat, jotka hoitavat lastaan kotona koronaepidemian takia ja ovat siksi joutuneet ottamaan palkatonta vapaata työstään. Lisäksi sitä voivat saada ulkomailta saapumisen vuoksi karanteeninomaisiin oloihin ohjatut. Epidemiatukea voi nyt hakea Kelasta. Sitä voi hakea takautuvasti.


Käynnissä oleva koronavirusepidemia on pakottanut yhdistyksen hallituksen tekemään valitettavia päätöksiä tulevan kesän kurssiohjelmaan. Koska tilanne on monilta osin vielä ennustamattomissa ja edustamme osin riskiryhmään kuuluvaa potilasryhmää, oli päätökset tehtävä jo tässä vaiheessa.

Sydänlasten perhekurssi, Yyteri 8. - 13.6.2020

  Sydänlapset ja -aikuiset ry on pyytänyt Lastenkardiologiselta toimikunnalta kannanottoa siitä, mitkä synnynnäiset sydänviat ja -sairaudet määritellään korona-virusepidemiassa riskiryhmiin. 

  On hyvä muistaa, että synnynnäisten sydänvikojen ja -sairauksien kirjo on hyvin laaja eikä infektioon liittyvä riski suinkaan ole samanlainen kaikille. Lisäksi sama sairaus voi olla eri ihmisillä vaikeusasteeltaan erilainen. Näiden syiden vuoksi riskejä on arvioitava yksilökohtaisesti eikä pelkästään diagnoosien perusteella. 
   
  Suomen Sydänliitto

  Suomen Sydänliiton jäsenistö kokoontuu aktiivisesti sydänkerhoihin, vertaistapaamisiin, valmennuskursseille, luentotilaisuuksiin ja muihin tapaamisiin. Tässä epidemian vaiheessa Sydänliitto katsoo parhaaksi ohjeistaa, ettei näitä tapaamisia järjestetä toistaiseksi. Jäsenistölle suunnattujen tapahtumien lisäksi emme myöskään suosittele muidenkaan tapahtumien järjestämistä silloin kun niissä on kohderyhmänä sydänsairastuneet tai iäkkäät ihmiset. Sydänliitto antaa uuden ohjeistuksen, kun epidemian pahin vaihe on ohitettu.

  Det är förståeligt att coronaviruset (Covid-19) oroar många hjärtebarnsföräldrar och ungdomar och vuxna med medfödda hjärtsjukdomar samt deras anhöriga.

  Coronavirus orsakar vanligtvis symtom som vid en vanlig förkylning, men de kan också ge upphov till svåra luftvägsinfektioner. Coronaviruset som nu sprider sig är ett allvarligt hot mot långtidssjukas hälsa, men är harmlösare än vad man allmänt tror. Klart man ändå ska vara försiktig, men det finns ingen orsak till panik!

  ‼Smitta och inkubationstid

  ✔ Droppsmitta (till exempel hostning)
  Koronavirus (Covid-19) huolettaa ymmärrettävästi monia sydänlasten vanhempia sekä synnynnäisesti sydänsairaita nuoria ja aikuisia ja heidän läheisiään.  

  Koronavirukset aiheuttavat yleensä flunssan kaltaisia oireita, mutta ne voivat aiheuttaa myös vaikeita hengitystieinfektioita. Nyt liikkeellä oleva koronavirus on vakava terveysuhka pitkäaikaissairaille, mutta harmittomampi kuin yleisesti luullaan. Varovaisuutta siis toki tarvitaan, mutta paniikkiin ei ole syytä!

  ‼Tartunta-ja itämisaika

  ✔ Pisaratartunta (esim. yskimällä)
  Olemme saaneet Lastenklinikoiden Kummit ry:n kautta Silja Linen lahjoittamia risteilyetukortteja jaettavaksi jäsenistöllemme.

  Silja Linen risteilyetukortti on voimassa seuraavilla lähdöillä.
  • Päivä Tukholmassa -risteily Helsingistä, voimassa 29.2.-31.3.2020
   Matkustusaika la-to, 40 €/Promenade hytti (perjantait lisämaksusta + 80 €)
    
  • 23 h-risteily Turusta, voimassa 23.2.-31.3.2020
   Matkustusaika la-to, 12 €/A-hytti, ylemmät hyttiluokat lisämaksusta

  Sydänsankari Siiri seikkailee jo toistamiseen Sydänlapset ja -aikuiset ry:n lapsille suunnatussa animoidussa videossa. Tällä kertaa Siiri kertoo erilaisista tavoista, joilla sydänvikaa tutkitaan ja miksi tutkiminen on tarpeen. 

  Tätä on sydänvika!
  – Sydänlasten viikko 7. - 14.2.2020 

  Tänään käynnistyvää Sydänlasten viikkoa vietetään Suomessa jo seitsemättä kertaa. Kampanjaviikon tavoitteena on lisätä yleistä tietoisuutta synnynnäisistä sydänvioista sekä Sydänlapset ja -aikuiset ry:stä kaikkien synnynnäisesti sydänvikaisten lasten ja aikuisten sekä heidän läheistensä etuja ajavana potilasjärjestönä.

  Haemme sinua aktiivinen ja idearikas

  ALUESIHTEERI

  Haemme työyhteisöömme toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen monitaitoista aluesihteeriä.

  Yhdistys järjestää vertaistukihenkilökoulutuksen Espoon Backbyn kartanossa 21.-22.3.2020. Koulutus toteutetaan osana Veikkauksen voittovaroilla tuettua hanketta. Yhdistyksen tavoitteena on, että hankkeen jälkeen tukihenkilöitä löytyisi jokaiselta alueosastolta koko maan kattavasti.